Kleurcorrecties

We werken steeds met een aanpassingslaag om kleurcorrecties toe te passen op een afbeelding..
We oefenen voorlopig op kleurcorrecties op de volledige afbeelding, zonder selecties op aparte delen van de afbeelding (dat komt later nog).

Video-uitleg


Theorie: Klik hier voor de uitleg in video-formaat.

Uitleg oefening: klik hier voor de uitleg in video-formaat

Startbestanden

Zip met de originele afbeeldingen en de te corrigeren afbeeldingen.

Kleurbalans


Met een kleurbalans corrigeren we op basis van de kleurencirkel, waarbij we telkens de complementaire kleuren t.o.v. elkaar krijgen. Groen en magenta zijn complementair; we kunnen dus een te groene afbeelding corrigeren door meer naar magenta op te schuiven, en daarna te kijken of we nog verder moeten corrigeren.
Standaard worden enkel de middentonen aangepast. Je kan er ook voor kiezen om ook in de schaduwen of hooglichten de kleurbalans aan te passen.
Ideaal om een algemene kleurzweem uit een afbeelding te krijgen.

Kleurtoon en verzadiging


Met Kleurtoon en verzadiging kunnen we een afbeelding meer verzadigen (feller maken), minder verzadigen (met in extremis een grijswaarden-afbeelding); de kleurencirkel opschuiven (waardoor kleuren allemaal samen, of per kleur, op de kleurencirkel verschuiven).
Via het uitklapmenu “Origineel” kunnen we ook aparte kleuren (RGB of CMYK) manipuleren.
Ideaal om de ganse afbeelding (of bepaalde kleuren) feller of flauwer (te maken), en om een bepaalde kleur ruwweg te veranderen door een andere (bv. Alle rood omzetten naar blauw).